Peter Iepurasul – un film pentru toata familia din cinematografe

Filmul „Peter Iepurasul” a fost lansat in premiera in Romania pe 30 martie 2018 si este un film dedicat intregii familii – asteptat atat de copii, cat si de parinti -, ce poate fi vazut atat la cinematograf cat si pe site-urile de straming cu filme online.

Regia filmului ii apartine lui Will Gluck care a reusit sa puna cu succes in scena un film alert cu secvente speciale pentru copii, care fac deliciul adultilor: legume sau fructe care explodeaza, artificii, electrocutari si lupte intre iepuri si oameni. Coregrafia si scenariul sunt de exceptie, efectele vizuale si speciale fiind laudabile.

Distributia este specifica filmelor pentru copii, Colin Moody, Daisy Ridley si Rose Byrne interpretand magistral personajele. In filmele de acest gen, vocile actorilor sunt foarte importante si modul in care isi interpreteaza rolurile este decisiv pentru calitatea peliculei. In „Peter Iepurasul”, actorii se indentifica perfect cu personajele.

Actiunea incepe ca o poveste, cu pasari dragalase care canta voios in copaci si continua cu prezentarea eroului povestii, un iepure adolescent, pe nume Peter. Iepurasul este pus pe sotii si este portretizat realist, fiind foarte indragit chiar si de adulti. Cadrele din desenele originale in acuarela, realizate de Beatrix Potter (cea care a scris si povestea), contureaza perfect povestea eroului principal.

In film, se da o lupta asidua pentru suprematia in gradina de legume, intre iepuras si Thomas Mc Gregor, proprietarul. Acesta este de fapt si firul rosu al povestii. Modul in care este realizata animatia este impresionant, de astfel, cei care au vazut deja acest film au ramas surprinsi de combinatia de personaje animate si personaje reale, realizata perfect, fara sa para nimic ciudat. Toate personajele animale au mimica umana si ii ajuta pe copii sa inteleaga ca animalele pot simti durerea si pot suferi, fiind important sa fie tratate cu blandete. 

Actiunea este alerta, presarata cu secvente palpitante de lupte intre iepurasi si oameni. Apar mai multe elemente specifice filmelor pentru copii, care se pare ca prind la fel de bine si la publicul adult. Singurul scop pe care il are iepurasul este victoria in gradina de legume, ceea ce face ca plotul sa nu fie foarte puternic, iar iepurasul primeste un simplu portret unidimensional, conform criticilor avizate.

Iepurasul are si un aliat de nadejde, pe Bea, o iubitoare de animale care este vecina cu McGregor. Lupta pentru gradina devine o lupta pentru afectiunea ei. Tripletii iepurasi cu vesnicele lor conflicte aduc umorul povestirii. Verisorul iepurasului Peter este vocea ratiunii, iar vulpoiul este un personaj prostut si neindemanatic. 

Specific filmelor animate pentru copii, fiecare personaj intruchipeaza un stereotip, iar filmul are o morala. „Iepurasul Peter” a fost un film apreciat de foarte multi critici si fani, datorita faptului ca invata copiii sa iubeasca si sa protejeze animalele. 

Actiunea se contureaza in acelasi loc in care a trait si autoarea povestii, in locul in care aceasta istorioara a luat nastere si unde au fost pictate acuarelele, intr-un peisaj de basm. In cinematografele din Romania filmul este dublat, insa dublajul este foarte bine realizat, deci poate fi vizionat cu incredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *