Maria Magdalena – cea mai enigmatica figura spirituala din istorie

Filmul „Maria Magdalena” s-a lansat in premiera pe 30 martie 2018. A fost asteptat de pasionatii de filme cu inspiratie religioasa si inca de la aparitie a inregistrat foarte multe vizualizari pe site-urile de streaming cu filme online. 

Regizorul Garth Davis reuseste sa creeze un portret uman si autentic al uneia din cele mai neintelese si enigmatice figuri din istorie. Intr-o abordare noua si interesanta, acest film contureaza cel mai bine personalitatea Mariei Magdalena, prin comparatie cu toate celelalte filme realizate anterior.

Distributia este pe masura temei, punandu-se in prim plan nume mari din cinematografie. Joaquin Phoenix, Rooney Mara si Chiwetel Ejiofor interpreteaza perfect personajele si introduc cu succes publicul in atmosfera filmului.

Desi nu este primul film care prezinta evenimente biblice, Maria Magdalena ofera o noua perspectiva, controversata, si pune accentul pe Maria Magdalena, in raport cu cei 12 apostoli. Religia crestina a fost foarte des acuzata ca a pus bazele inegalitatii de gen. In acest film se ofera o perspectiva noua, in sensul in care Maria Magdalena este egala cu cei 12 apostoli. Un personaj constroversat pentru crestini, imaginea sa variind de la sfanta la desfranata, Maria Magdalena apare exact asa cum era de asteptat, curata, tanara si cu trasaturi fine. In ciuda imaginii sale, Maria Magdalena este cel mai inteligent discipol, fiind o femeie foarte sigura pe sine, dar cuminte, inteligenta si sensibila. 

Un aspect apreciat de public si critici este faptul ca filmul nu da credibilitate teoriilor cu privire la relatia erotica dintre Maria Magdalena si Mantuitor, ci arata o simpla relatie de dragoste intre un invatator si ucenicul sau, aceeasi dragoste existenta intre Mantuitor si apostolii sai.

Maria Magdalena se contureaza ca o femeie puternica care apartine mult mai putin vremii in care a trait si mai mult prezentului. Pare ca, la inceput,  numai ea intelege in mod corect invataturile din Noul Testament, pe cand apostolii au inclinatii spre violenta.

Perspectiva in care este prezentata actiunea este iudaica, personajele intruchipand evrei care vorbesc despre momentele in care au fost asupriti de romani. Acestia asteapta un Mantuitor care sa semene cu regele David. De astfel, aceasta perspectiva este autentica si interesanta, avand in vedere ca in majoritatea filmelor similare perspectiva este romana iar evreii sunt descrisi drept un popor de barbari.

Avand un subiect biblic, filmul are centrul de greutate plasat pe figura Mantuitorului. In acest sens, Joaquin Phoenix il interpreteaza pe Iisus chinuit de ganduri interioare, uman dar aspru in acelasi timp. Este un personaj care, chiar daca este de factura divina, sufera. Petru este interpretat de un actor de culoare, ceea ce a parut gresit in acceptiunea multora. Cu toate acestea, personajele biblice au origine mediteraneana, ceea ce inseamna ca actorul a fost corect ales. 

Pe de alta parte, imaginea in nuante de gri si verde, care evita luminile si umbrele puternice a impresionat publicul in mod discret. Tinandu-se cont de faptul ca invataturile biblice indeamna la calm si pace si taie elanul personalitatilor razboinice, au fost  alese culorile mate in tonuri moi si calde. 

Inca de la aparitie acest film a adunat un numar mare de recenzii pozitive atat din partea publicului, cat si din partea criticilor. Vizionarea va fi o alegere buna, cu siguranta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *